Restaurang Gyllene Gaffeln

Gyllene gaffeln

Gillar du skolmaten? Gillar ditt barn skolmaten? Skolmåltiden, den stund ditt barn är i skolrestaurangen, ska vara till glädje och nytta för både kropp och knopp. Med en väl sammansatt och god skollunch räcker orken till lek och inlärning längre.

Skolrestaurangen Gyllene gaffeln

Maten är mycket mer än bara en måltid. Den är viktig, nödvändig och har stor betydelse för oss alla, stora och små för att vi ska må bra och kunna prestera i

skolan och i arbetslivet.

Vår restaurang strävar efter att servera god, näringsrik och varierad kost till våra matgäster. Köket lagar de flesta rätterna på plats och så mycket som mjöligt från grunden. Gästerna äter måltiderna i en lugn och trivsam miljö där borden är dukade och snitt blommor såväl som egenskapade veckomenyer som visar matsedeln för hela vecken, fakta och roliga gåtor finns på varje bord.

Vårt mål är att all mat vi serverar ska vara god, vällagad, säker och hälsosam med bra ekologiska råvaror.

Vi jobbar också på att maten ska vara av hög kvalitet, öka andelen frukt, grönsaker och baljväxter samt minska på kött.

Samtidigt ska måltiderna som serveras vara kompletta – det vill säga innehålla följande:

• Varmrätt: kött/fisk/vegetariskt alternativ

• potatis/ris/pasta/bulgur, couscous eller liknande

• grönsaker/rotfrukter – varma och kalla

• dryck – vatten/mjölk

• bröd med matfett

För att få optimalt näringsinnehåll av vitaminer och mineraler bör det finnas bra variation vid val av råvaror. För att värdera våra menyer använder vi oss av verktyget Skolmatsverige.

Barnens lunch tillagas i vårt eget kök.

Matsvinn

Vi jobbar ständigt med att minska matsvinnet genom att prata med eleverna när de tar mat, informerar dem via bilder samt fakta som vi skriver i menyerna som finns på varje bord, via våra matambassadörer på matrådet eller genom att ha tävlingar mellan klasserna två till tre gånger per termin där vi mäter matsvinnet från varje klass.

Krav eller ekologiska råvaror

Kökets mål är att höja andelen KRAV-märkt och ekologisk mat och just nu är mer än hälften av varorna som vi köper krav märkta eller ekologiska. Vi anstränger oss dagligen för att öka andelen ekologisk eller kravmärkt mat ytterligare.

Vi erbjuder dagligen en grönsaksbuffé med minst tio olika sorter.
Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller matsedlar och användandet av salt och socker.

Livsmedelsverkets råd om salt i maten (annan webbsida)

Livsmedelsverkets råd om socker i maten (annan webbsida)

Temadagar

Vi har olika teman under läsåret och varje tema representerar ett speciellt tillfälle eller en högtid som vi är noggranna med att fira festligt för att lära matgästerna traditionerna samt för att förvandla högtiden till en upplevelse som de minns och längtar till varje år.

Jul eller påsk

Vi dukar upp fint med vita tygdukar, färska blommor ett hemlagat julbord med egen gravad och rimmad lax, Janssons frestelse, hemgjord skagenröra, rödbetssallad, köttbullar, prinskorv, skinka, ost eller kalkon, olika goda sillar, ägghalvor med rom med mera.

Nobeldagen

Vi dukar fint i matsalen med vita dukar, färska blommor och en designad meny som placeras på varje bord och som innehåller en trerätters meny. Menyn består av förrätt, varmrätt samt efterrätt och här får vi matambassadörernas hjälp att välja rätterna.

Internationell matvecka

Under den här veckan får eleverna rösta fram 5 rätter från olika kulturer eller länder i världen som de vill få serverat på en och samma vecka. Exempelvis har de valt sushi, tacos, amerikanska pannkakor med mera.

Grillning

Det är traditionellt att grilla varje år innan skolans slut på skolgården. Då serveras det kolgrillade hamburgare med tillbehör samt kall dricka. Samtidigt utförs aktiviteter och tävlingar.

Avslutningslunch för treorna

Vi dukar fint inför avslutningslunchen för treorna och de får bestämma en trerätters meny som de får serverad på borden av personalen med en festlig stämning.

Restaurangambassadörer

Barnens frågor och önskemål om skolmaten pratar vi om på elevråd och skolråd. Skolans kökschef Loris Mikho är med.

Förbud mot nötter, mandel, sesamfrön och soja

Förbudet innebär att maträtter eller bröd som innehåller nötter, jordnötter, mandel, soja eller sesamfrön

• inte får serveras i matsalar,
  • inte får finnas med i matsäcken,
  • inte får tas med som "godis" till skolan, klassfester, föräldrafika, möten, utflykter eller andra sammanhang.

Förbudet ingår i ett förebyggande hälsovårdsarbete. Skälet är att det finns barn och personal som är allergiska mot födoämnena. Allergiska reaktioner kan få allvarliga följder. Jordnötter är ingen nöt utan en baljväxt men reaktionerna kan vara lika kraftiga. Beslutet är fattat i personalgruppen efter samråd med skolhälsovården.

Har ditt barn allergi?

Det är viktigt att ditt barn har möjlighet att äta skolmat i skolan. Bara personal som har utbildning i specialkost, får laga allergi- och specialkost. Vi lagar endast specialkost av medicinska skäl. All allergi- och specialmat är unik och görs till varje elev som lämnat läkarintyg. Den vegetariska maten får alla äta av och räknas inte som specialkost.

Sök specialkost

• Lämna ditt barns läkarintyg tillsammans med den ifyllda blanketten till kökschef Loris Mikho. Det går också bra att mejla.
  • Ditt barns lärare visar var maten står serverad.
  • Anmäl alltid ditt barns frånvaro direkt till köket.

Anvisningar och blankett för specialkost (annan webbsida)

Kökschef: Loris Mikho
telefon: 076 12 91 353